Toxische belasting

Elke dag komen we ongewild in contact met belastende, vervuilende en lichaamsvreemde stoffen. Tot de meest bekende voorbeelden behoren fijnstof en de chemische cocktails uit geneesmiddelen, voeding en cosmetica. In principe is een gezond lichaam perfect in staat om deze afvalstoffen weg te werken. Maar de ene persoon kan duidelijk meer verdragen dan de andere. Het is nuttig om regelmatig te ontgiften. Dit is zeker nodig tijdens de lente, de herfst en na overmatig eten.

 

Atypische klachten

Volgens verschillende medische bronnen zijn atypische klachten zoals vermoeidheid, slapeloosheid, hoofdpijn, flets uitzicht van de huid, dof haar en nagels een signaal om te starten met een zuiveringskuur of de grote schoonmaak van het lichaam. Deze symptomen kunnen betekenen dat uw lever overbelast is met vervuilende stoffen.

 

Wandelen en sauna

Gifstoffen kunnen o.a. ontsnappen uit het lichaam via de huidporiën en de longen. Elke dag een half uurtje matige lichaamsbeweging bevordert het verwijderen van afvalstoffen via longen en transpiratievocht. Ook de sauna is een aanrader want deze wellness stimuleert de bloedcirculatie, activeert de zweetklieren en zet de huidporiën open.

 

Zuiverende planten

Kies een rustig moment om te ontgiften en zorg voor voldoende zuiverende en gestandaardiseerde plantextracten. Tot de planten met reinigende effecten behoren paardenbloem, kweekwortel, brandnetel, driekleurig viooltje, artisjok, blaaswier, Javaanse nierthee en maïs.

 

In het begin van een detoxkuur kunnen altijd ontgiftingsverschijnselen optreden zoals lichte hoofdpijn, duizelig gevoel, misselijkheid, beperkte huiduitslag, griepachtige klachten of een lopende neus. Dit is geen reden tot paniek maar een bewijs dat uw lichaam de afvalstoffen aan het verwijderen is. Deze ongemakken verdwijnen uiteindelijk.

 

Geen detox zonder water

Zwaar belaste personen (met veel giftige stoffen) ervaren vaak verschillende klachten tijdens een detoxkuur. Daarom is het belangrijk om een zuiverende kuur langzaam op te bouwen en voldoende water te drinken. Tijdens het zuiveren is het nodig om elke dag minstens 1,5 tot 2 liter water (bij voorkeur plat water) te drinken. Zonder water geen optimale lichaamsreiniging. Het drinken van voldoende zuiver water is absoluut noodzakelijk voor de verwijdering van afvalstoffen door de nieren.

 

Ontzuren

Bij het in stand houden van onze gezondheid speelt het zuur-base evenwicht van het bloed een grote rol. Een overschot aan zuurbelastende stoffen stimuleert onder andere botontkalking. Sommige voedingsgewoontes en levensstijlen bevorderen aanzienlijk het ontstaan van een zuuroverschot in het bloed. Hiertoe behoren overmatig gebruik van koffie, chronische stress, slaaptekort, zittend beroep, beperkt gebruik van groeten en fruit.

 

Eenvoudig detoxadvies

  • Kies zoveel mogelijk voor natuurlijke producten zonder chemische toevoegingen.
  • Ventileer uw huis elke dag. Een slechte luchtkwaliteit bevordert de opstapeling van gifstoffen.
  • Drink minstens 1,5 tot 2 liter water per dag.
  • Probeer elke dag groenten en fruit op het menu te plaatsen. Bij voorkeur van biologische oorsprong en van verschillende kleur.
  • Neem af en toe een sauna. Dit stimuleert de afvoer van gifstoffen via de huid.
  • Stop met roken en wees matig met alcohol.
  • Gebruik regelmatig zuiverende planten. Kies voor gestandaardiseerde preparaten. Dergelijke plantaardige middelen bevatten per dosis steeds dezelfde hoeveelheid werkzame bestanddelen.
  • Beweeg per dag minstens 30 minuten.
  • Ontzuren werkt zuiverend.