Hieronder zeven signalen die erop kunnen wijzen dat toxines je het leven zuur maken.

1. Voortdurende vermoeidheid

Zelfs met een goede nachtrust moet je toch nog vechten om je overdag wakker te houden. Mogelijk moet je lichaam te hard werken om toxines weg te filteren. Belangrijk is ook hoe je met de vermoeidheid omgaat. Als je die probeert ‘op te lossen’ met zoetigheden of liters koffie maak je het probleem alleen maar erger. 

2. Gewichtstoename

Je let op je voeding en je beweegt regelmatig, maar toch blijven de kilo’s komen. Misschien heb je last van een hormonaal probleem. Wist je dat ons natuurlijk hormonaal systeem ernstig aangetast kan worden door de toxines in onze voeding en onze verzorgingsproducten? In dit geval is een complete detox van zowel je voedingspatroon als je persoonlijke verzorgingsroutine nodig om je lichaam een nieuwe kans te geven.

3. Slechte adem

Je poetst je tanden voldoende, je gebruikt kauwgum en slikt muntjes voor frisse adem, maar toch raak je niet verlost van die slechte adem. Slechte adem heeft vaak te maken met verteringsproblemen, maar het is ook mogelijk dat je lever moet spartelen om alle toxines uit je lichaam te krijgen.

4. Constipatie

Onze ingewanden zorgen dagelijks voor de noodzakelijke lozing van toxines. Bij constipatie blijven al die toxines opgehoopt in ons lichaam zitten, en hebben ze een negatieve invloed op ons welzijn. Naast een ontregelde maag kan constipatie ook hoofdpijn, andere soorten pijn en moeheid veroorzaken. Je bent extra vatbaar voor constipatie als je veel verwerkte voeding behandeld met chemicaliën, pesticiden en bewaarmiddelen eet.

5. Gevoeligheid aan geuren

Een sterke reactie op geuren – vooral parfums – kan betekenen dat je heel gevoelig bent voor chemicaliën. Velen onder ons zijn dat. Het is ook mogelijk dat je lichaam aan het vechten is tegen een overload aan toxines. Vooral als je hoofdpijn of een ontregelde maag krijgt door simpelweg bepaalde geuren te ruiken, kan dit de oorzaak zijn.

6. Spierpijn en andere pijnen

Als je spierpijn niks te maken heeft met je zware work-out van gisteren is het mogelijk dat de toxines uit je omgeving het op je spieren en gewrichten hebben gemunt. Dit is meer dan waarschijnlijk als je regelmatig onverklaarbare spierpijn hebt.

7. Huidreacties

Acné, uitslag en andere huidproblemen kunnen op een toxine overload wijzen. Vooral acné is gerelateerd aan toxines uit onze voeding of huidverzorgingsproducten. Gezwollen ogen en aanvallen van eczeem of psoriasis kunnen ook tekens zijn dat je je toxische limieten hebt bereikt.

Heb je last van een of meer van bovenstaande symptomen, dan is het tijd voor een detox! De komende maanden publiceren we nog verschillende blogposts over dit topic.

 Hier alvast enkele tips:

  • Drink meer water om de toxines uit je lichaam te spoelen.
  • Beweeg minstens dertig minuten per dag. Beweging bevordert de circulatie. Als je daarbij een beetje zweet, raken de toxines sneller uit je lichaam.
  • Oefen om rustig en diep adem te halen. Via onze longen raken we heel wat toxines kwijt.
  • Gebruik enkel natuurlijke huidverzorgingsproducten die geen geurstoffen, sulfaten, parabenen en andere potentieel toxische ingrediënten bevatten. Lees altijd de labels.
  • Ondersteun  je lever met bijvoorbeeld artisjok, paardenbloemthee, peterselie, koriander en melkdistel.
  • Kies zoveel mogelijk voor een zuivere, organische, volkoren voeding.