SOEPEL BEWEGEN

 

Reuma & Co

Wandelen, sporten, tuinieren. We vinden het vanzelfsprekend. Pas wanneer we last krijgen van pijnlijke gewrichten beseffen we hoe belangrijk en comfortabel het is om probleemloos te kunnen bewegen.

 

In de omgangstaal wordt bij elke pijnlijke beweging vaak het woordje reuma in de mond genomen. Achter die naam schuilen verschillende gewrichtsaandoeningen zoals artrose en artritis. Al deze aandoeningen worden gekenmerkt door pijn, stramheid en bewegingsmoeilijkheden van de gewrichten.

 

Het is een hardnekkig gerucht dat reumatischeklachten alleen bejaarden treft. Dit is fout want reuma houdt geen rekening met de leeftijd en komt zowel bij jonge kinderen als volwassenen voor.

 

Artrose of slijtagereuma

De botuiteinden van een gewricht (vinger, knie, heup,…) zijn bekleed met een wit glanzend en glad weefsel, het kraakbeen. Vrij en soepel bewegen hebben we vooral te danken aan de aanwezigheid van gezond en elastisch kraakbeen.

Bij artrose is het kraakbeen aangetast door slijtage. Daarom wordt artrose ook vaak slijtagereuma genoemd. Typische artroseklachten zijn pijnlijke gewrichten bij belasting maar minder pijn bij rust. Ook rechtstaan vanuit een zittende positie is niet eenvoudig voor een artrosepatiënt.

 

 Rust roest

Rusten is een slecht advies bij het behandelen van reumatische klachten. Het is belangrijk om het pijnlijke gewricht in beweging te houden zonder overbelasting. Als het gaat om knie- of heupartrose genieten fietsen of zwemmen de voorkeur. Zo wordt vermeden dat het volledige lichaamsgewicht terecht komt op het pijnlijke gewricht. Door de beweging verkeren de spieren die het gewricht ondersteunen in goede conditie.

 

Preventie

Naast bewegen kunnen preventieve maatregelen helpen om reumatische gewrichtspijn te verminderen. Bij zwaarlijvige personen met knieartrose is het aan te raden om te vermageren zodat de belasting op het kniegewricht afneemt. Denk ook aan uw houding tijdens het uitvoeren van huishoudelijke taken. Gebruik een voldoende lang handvat tijdens het stofzuigen of dweilen.

 

Artritis

Artritis wordt veroorzaakt door een ontsteking van de gewrichten. In tegenstelling met artrose ontstaan de typische artritisklachten bij rust (vb. tijdens het slapen). Patiënten worden vroeg in de ochtend wakker met pijn in de gewrichten (schouder, handen) en kunnen niet meer slapen. De pijn kan zo erg zijn dat opstaan de enige uitkomst is. In het begin verloopt het bewegen moeizaam. Pas na enkele uren bewegen verdwijnt de stijfheid langzaam.

 

Natuurlijke smeermiddelen

Wat gebruikt wordt, slijt. Ook het kraakbeen in uw gewrichten, die dan minder goed gesmeerd worden. Hierdoor worden uw heup, hals, knieën, handen of lenden gevoeliger. Krijgt de slijtage vrij spel dan kan het kraakbeen zelfs verdwijnen. Het gevolg? U beweegt moeilijker en geniet minder van de dingen des levens.

 

Om de gewrichten soepel te laten bewegen maakt het menselijk lichaam zelf zijn smeermiddel aan. Het heet glucosamine, een bouwstof van kraakbeen. Met de jaren kan de productie van de lichaamseigen smeermiddelen veranderen. Een extra aanvulling met brandnetel, MSM en glucosamine houdt de gewrichten, spieren en pezen soepel.