Plan zorgvuldig wanneer je mag zondigen

Stip op je agenda alle feestjes aan waar je naartoe zult gaan. Zo heb je een overzicht van alle obstakels die je gezonde routine kunnen dwarsbomen. Bepaal op welke feestjes je moeilijk bepaalde hapjes en drankjes zal kunnen afslaan. Beslis ook of je jezelf mag toelaten te zondigen. Probeer niet op elke gelegenheid te zondigen, zeker niet als je naar meerdere feestjes per week gaat. Daarom is het nuttig om op voorhand je ‘zonden’ in te plannen. Dan kun je vol vertrouwen naar die feestjes gaan, er iets eten en drinken, zonder je schuldig of tekortgedaan te voelen. 

Oefen om op een beleefde manier nee te zeggen

Iedereen heeft wel een familielid of vriend(in) die erg kan aandringen als het op eten of drinken aankomt. Wil je die kaaskroket echt liever niét opeten bij je tante Rita, zeg dat dan ook eerlijk en leg uit waarom. Neem wat extra sla en wens iedereen een smakelijke maaltijd toe. Biedt de baas jou en je collega’s een lekker stuk chocoladetaart aan de eerste week van januari en zie je dit caloriegewijs echt niet zitten? Weiger dan ook hier beleefd. Leg eerlijk uit dat je al te veel hebt gezondigd de voorbije feestdagen. Je zult je er beter in je vel door voelen.

Breng zelf eten mee naar een feestje

Je eigen eten meebrengen is een van de beste strategieën om de feestdagen ongehavend door te komen. Je kunt een schotel meebrengen om te delen met de groep (suikerarme desserts, vers fruit, groentenschotel, schaaldieren,…) of een snack en drankje voor jezelf (een proteïneshake bijvoorbeeld). Op deze manier kun je tenminste al uit één gezonde optie kiezen én kun je je aan je plan houden.

Pas je trainingsschema aan

Dit is niet het moment om te zondigen op je trainingsschema. Integendeel, voer je trainingen op en/of voeg wat meer afwisseling toe. Als we ons steeds aan dezelfde work-out houden, volgen we meestal ook eenzelfde voedingsroutine, wat niet altijd loont tijdens deze periode. Probeer nieuwe trainingen uit of vraag aan je fitnessbegeleider om extra oefeningen. Zo kun je van tevoren de momenten waarop je meer gaat eten al counteren. Hou je wel zeker aan je work-outs! Vallen die op dagen waarop je naar een feestje moet, plan je sportmoment dan een dag eerder in. Of ga desnoods sporten net voor je naar het feestje vertrekt. Zo kun je zonder schuldgevoel genieten. 

Zorg voor een ‘hunkeringsstrategie’

Als je weet dat er op een bepaald feestje allerlei voedsel zal zijn waar je maar met moeite aan kunt weerstaan, zorg dan voor een ‘hunkeringsstrategie’. Neem voor je vertrekt een glutaminesupplement of wat proteïnepoeder om je bloedsuikers stabiel te houden. Zo daalt je energiepeil niet te snel en ga je niet meteen naar eten hunkeren. Eenmaal op het feestje focus je op voeding die je bloedsuikers stabiel houdt. Denk aan gezonde vetten, magere eiwitten, vezels en zetmeelrijke groenten.

Verwacht verleidingen op het werk

Begin januari heeft iedereen te veel – ongezond - voedsel in huis liggen. Wat je collega’s niet zelf willen opeten, brengen ze vaak mee naar het werk. Verwacht dus kommen vol snoep, chocolade, koekjes, etc. Beloof jezelf dat je er niet van gaat eten. Het is heel verleidelijk om te denken dat enkele snoepjes niet zoveel uitmaken, maar tijdens deze periode van het jaar blijf je er beter af.

Kies voor een gezond koekje

Word je op de koffie verwacht bij familie? Vergeet dan die calorierijke taart. Zorg ervoor dat je zelfgebakken koekjes mee hebt. Vet- en suikerarm uiteraard. Een leuk gebaar en zo let niemand erop dat je de aangeboden taart afslaat. En laat je zelfgebakken koekjes maar achter als je vertrekt. Je familie zal ze met plezier in jouw plaats opeten.