Deze wiersoort komt vooral voor in de oceanen van het noordelijk halfrond: aan de rotsige kusten van Noord-Amerika en West-Europa, maar ook in de Noordzee en de Oostzee.


Uit welke bestanddelen bestaat blaaswier?

Blaaswier bevat mineralen (vooral jodium), lipiden (o.a. de vetzuren EPA en AA), sterolen, glycosaminoglycanen en andere stoffen zoals o.a. aminozuren, proteïnen, polyfenolen, mannitol en sorbitol.

Toepassingen van blaaswier

Inwendig + uitwendig gebruik:
- Remt de honger.
- Zorgt voor een betere stofwisseling. Jodium stimuleert de schildklier, wat resulteert in een directe versnelling van de verbranding.
- Zuiverend, remineraliserend, verstevigend, hydraterend.
- Zorgt voor milde vochtafdrijving.
- Bevordert de stoelgang. De gifstoffen in de darmen worden beter uitgescheiden. 

- Werkt slijmvliesverzachtend. De slijmstoffen in blaaswier beschermen het spijsverteringskanaal. Zo kan opstijgend maagzuur worden tegengegaan.
- Stabielere suikerspiegel in het bloed. Doordat de slijmstoffen koolhydraten opnemen, worden deze minder snel aan het bloed afgegeven.
- Heeft een tonische werking op klieren.
- Helpt de cholesterol te verlagen.
- Ondersteunende werking op huid of gewrichten. Ook inzetbaar bij wondverzorging, jeuk, huidirritaties.
- Verbetert de veerkracht van haar, huid en nagels.
- In cosmetica verwerkt als component van o.a. badproducten en zepen. Wordt ook verwerkt in crèmes en gels tegen overgewicht en sinaasappelhuid.

In de keuken:
- In poedervorm kun je blaaswier aan soepen en stoofschotels toevoegen (vermengd met gistextract of met sojasaus).
- Blaaswier kun je ook gewoon als groente eten.

 

Geschiedenis:

De positieve eigenschappen van blaaswier zijn al lange tijd bekend. De Romeinen beschouwden het als een middel tegen gewrichtsproblemen. In de 18de eeuw raadde men blaaswier aan voor problemen met de luchtwegen, de klieren en de huid. In de 19de eeuw ontdekten onderzoekers het hoge jodiumgehalte in blaaswier. Sindsdien wordt het gebruikt bij klierproblemen en bij de aanpak van overgewicht (vetopstapeling).