Pollen- of stuifmeelallergie

 

 Overactief immuunsysteem

Om te leven moeten we ademen, eten en drinken. Op die manier krijgt ons lichaam alles wat het nodig heeft, maar komt het ook in contact met schadelijke stoffen zoals bacteriën, virussen en schimmels.

Het afweersysteem biedt bescherming tegen vreemde indringers. Maar soms is ons immuunsysteem overactief en kiest het de verkeerde vijand. In dit geval reageert het lichaam op onschadelijke stoffen zoals pollen van grassen of bomen. Een dergelijke reactie wordt een allergische reactie genoemd.

 

De neus als luchtfilter

De neusholte staat via de neusgaten in verbinding met de buitenlucht en met de keelholte. De binnenzijde van de neusholte is, zoals de rest van de luchtwegen, bekleed met slijmvlies. Het geproduceerde slijm vormt een vangnet voor vreemde stoffen (pollen, bacteriën, stofdeeltjes) zodat deze niet in de longen belanden.

 

Tijdens de doortocht van de neus naar de longen wordt de ingeademde lucht gereinigd, bevochtigd en verwarmd. Trilhaartjes op het slijmvlies transporteren het gevormde slijm van de neus naar de neus-keelholte waar het wordt afgevoerd (inslikken, uitspuwen). Voor de zuiverende functie is het van belang dat de trilharen voldoende blijven bewegen. Droge lucht en tabaksrook een negatieve invloed op de trilhaarbeweging.

 

Hooikoorts

Hooikoorts is een overdreven reactie van het afweersysteem tegen stuifmeel uit verschillende bomen, grassen en planten. Deze allergische reactie is seizoensgebonden. De klachten bij hooikoorts lijken op die van een verkoudheid: tranende, jeukende en opgezwollen ogen, een verstopte of lopende neus, hoesten en een kriebelende keel.

 Wil je weten welke plant actief stuifmeel rondstrooit? Gebruik dan een pollen- of stuifmeelkalender. Deze kalender beschrijft per maand welke plant pollen verspreidt. Een voorbeeld van een stuifmeelkalender kan je o.a. raadplegen op www.airallergy.be.

 

 Perilla olie en hooikoorts

Mensen met hooikoorts doen er alles aan om een allergische reactie te vermijden. Dat is natuurlijk gemakkelijker gezegd dan gedaan maar er bestaan natuurlijke middeltjes die de klachten van een allergische reactie kunnen verminderen. Eén daarvan is Perilla olie. Deze olie is rijk aan alfa-linoleenzuur een poly-onverzadigd vetzuur uit de omega-3 familie.

 

Perilla olie wordt in de lever omgezet tot EPA en DHA twee belangrijke ontstekingsremmende omega-3 vetzuren. Door deze ontstekingswerende eigenschappen heeft deze olie een gunstige invloed op de typische klachten van hooikoorts.